Behandling
Blæretømming med kateter hos barn
Ren intermitterende kateterisering (RIK) er blæretømming med et tynt plastrør som vi kaller kateter. Det er ikke alle barn som klarer å tømme urinblæren selv. Da må de tømme blæren med hjelp av kateter.
Ren intermitterende kateterisering (RIK) gjennomføres når blæren ikke fungerer som den skal. Hvis blæren ikke tømmer seg ordentlig kan det bli urin igjen i blæren som vi kaller rest-urin. Her kan bakterier raskt formere seg og gi urinveisinfeksjon. Resturin kan også føre til urinlekkasjer. Når barnet tømmer blæren med kateter, unngår vi resturin og minsker urinlekkasjen.
Blæretømming med kateter av barn er en sikker, skånsom og velprøvd behandlingsmetode.
Før
Når barnet selv skal lære å tisse med kateter er det noe som både kan og bør ta tid, slik at barnet får tid til å venne seg til denne måten å tisse på. Barnets alder og sykdom avgjør om det er foreldre eller barnet selv som skal lære kateterisering.
Det vil bli gitt grundig informasjon om hvorfor blæretømming med kateter er nødvendig, det kan være lurt å skrive ned spørsmål på det dere lurer på før dere kommer til sykehuset, eller ved behov ringe den avdelingen hvor opplæringen skal skje.
Barnet kan gjerne ta med en dukke/kosebamse som også skal lære RIK.
Under
Opplæring
Opplæring i RIK foregår på sykehus, av uroterapeut (spesial sykepleier innen urologi) eller sykepleier. Av utstyr brukes et kateter i tilpasset størrelse. Vi vil vise hvilken stilling som er best ved blæretømming og hvordan dere skal bruke kateteret. Så får barnet eller foreldrene prøve selv under veiledning.
På sykehus
På sykehus må barnet vaskes med sterilt vann og det brukes sterile hansker. Det er fordi vi har strengere hygiene på sykehus.
Hjemme
God håndhygiene er viktig for å unngå å føre bakterier inn i blæren ved kateterisering.
Vask alltid hendene før klargjøring av kateteret og kateteriseringen. Dersom håndvask ikke er mulig kan du bruke håndsprit. Hansker er ikke nødvendig.
Barnet vaskes godt nedentil en gang om dagen eller ved synlig søl som for eksempel avføring.
Gjør det vondt?
Barn som har skader i ryggmargen har som regel ingen eller lite følelse i urinrøret og mange vil ikke kjenne kateteret. For andre barn kan kateteret i starten være ubehagelig, men de fleste venner seg til det.
Hvor lenge varer behandlingen?
For noen barn er RIK -behandling nødvendig en kort periode. Andre barn må tisse med kateter livet ut.
Etter
Barnet kan leve akkurat som før, men følgende kan det være lurt å huske på;
- For ikke å føre bakterier inn i blæren ved kateterisering, er det viktig å alltid vaske hender før du klargjør kateteret og kateteriserer.
- Skal dere på ferie til utlandet, eller vannkvaliteten der dere bor, er dårlig, anbefales det å fukte kateterne med flaskevann før de brukes. Det gjelder hvis kateteret barnet bruker ikke er ferdigfylte med vann.
- Ta med de kateterne dere har bruk for når dere skal på reise. Noen ganger trengs det en legeerklæring på at katetere er til blæretømming.
- Går barnet i barnehage eller på skole, og trenger hjelp til å kateterisere, må opplæring gis til en assistent eller annen voksen som skal utføre kateteriseringen. Kontakt uroterapeut/sykepleier for dette.
Oppfølging
Noen ganger blir barnet kalt inn igjen til kontroller ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet for oppfølging, andre ganger kan oppfølgingen skje ved lokalt sykehus. Dette får dere beskjed om av legen eller uroterapeut/sykepleier ved hjemreise.
Vær oppmerksom
I starten av behandlingen kan det noen ganger komme litt blod på kateteret, på grunn av at urinrøret blir irritert. Dette går fort over, men er dere i tvil kan dere ta kontakt med avdelingen på sykehuset eller fastlegen.
Barn som kateteriseres kan få urinveisinfeksjon. Får barnet feber og føler seg utilpass, bør det leveres urinprøve til fastlegen/legevakt for å sjekke om det har oppstått en urinveisinfeksjon som trenger behandling.
Kontakt
Egsveien 100, bygg 5
Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Kristiansand
Egsveien 100, bygg 5
Egsveien 100, bygg 5
Egsveien 100, 4615 Kristiansand