Dagkirurgisk enhet, Arendal

Vi utfører dagkirurgiske inngrep på barn og voksne innen ortopedi, generell kirurgi (urologi, gastro, og plastikk), gynekologi, tannbehandling, øre-nese-hals og kjevekirurgi. Vi forbereder deg til operasjon og tar vare på deg etter operasjonen frem til du er klar til å reise hjem.

Faste

Du må være fastende før du møter til operasjonen.

Å være fastende innebærer:

Du må ikke spise og drikke de siste 6 timene før du møter på sykehuset.
Du må ikke røyke, snuse, tygge tyggegummi, pastiller eller lignende de siste 2 timene før oppmøte.

Unntak

Du kan drikke klare væsker (vann, saft eller te/kaffe uten melk) frem til 2 timer før oppmøte.
Medisiner du skal ta selve operasjonsdagen kan svelges med et lite glass vann. 

Medisiner

Som hovedregel skal du ta dine faste medisiner operasjonsdagen. 

Astma

Bruker du astmaspray, skal denne alltid tas operasjonsdagen like før du går hjemmefra. Dette gjelder også dersom du kun bruker sprayen ved behov. Ta sprayen med operasjonsdagen.

Blodtrykksmedisiner

Dersom du bruker blodtrykksmedisin av typen ACE-hemmere eller angiotensin II-antagonister skal du ikke ta disse tablettene operasjonsdagen. Dersom du er i tvil om du bruker denne typen medisin, ta kontakt med din fastlege.

Diabetes

  • Har du diabetes type 2, skal du ikke ta diabetesmedisinene operasjonsdagen. Bruker du medikamenter som inneholder metformin, skal du heller ikke ta denne medisinen dagen før operasjonen.
  • Har du diabetes type 1, skal du ikke ta insulin operasjonsdagen. Har du insulinpumpe skal denne ikke slås av. Ta med eget insulin (penn) til sykehuset operasjonsdagen.

Har du spørsmål vedrørende diabetesmedisinene, ta kontakt med Dagkirurgisk enhet.

Hygiene

For å forebygge infeksjon, må du dusje operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underliv, hender og føtter. Ikke barber operasjonsområdet, dette blir ev. gjort på sykehuset. Hvis du har sår/skorper i operasjonsområdet, ber vi deg kontakte sykehuset. Dette kan øke infeksjonsfaren og operasjonen må om nødvendig utsettes. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme for å redusere faren for infeksjon og brannskade. Fjern neglelakk. Benytt komfortabelt tøy.


Ventetid

Du må regne med ventetid før og etter operasjon. Det betyr at oppmøtetiden du har fått ikke er det samme som behandlingsstart. Ta gjerne med lesestoff, nettbrett, hodetelefoner eller lignende.
 

Annen viktig info

  • Av sikkerhetsmessige grunner kan du ikke kjøre bil etter operasjonen. Gjør derfor en avtale med noen som kan hente deg, eller benytt kollektivtransport.
  • Dersom det ikke går kollektivtransport på den strekningen du skal reise, må du ringe 05515 for bistand.
  • Dersom du av helsemessige årsaker ikke kan bruke kollektivtransport, må du kontakte behandlende avdeling i god tid før oppsatt behandlingstidspunkt.
  • Etter operasjonen må du ha tilsyn første kveld/natt. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.
  • Barn kan kun ha én forelder med inn på overvåkningsrommet.
  • Ved behov for sykemelding, ordnes dette før hjemreise.
  • Ta med krykker dersom du har dette og det er aktuelt for din operasjon.

Barn til operasjon

For at barnet ditt skal føle seg trygg hos oss, oppfordrer vi deg som foresatt til å informere og forberede barnet/ungdommen på best mulig måte. 

Oppholdet blir ofte bedre både for både deg og barnet/ungdommen når dere snakker om det å være på sykehus og hva som er planlagt.
 
Nedenfor finner du informasjonsfilmer som kan være nyttig å se gjennom. 
NB. Enkelte detaljer i filmene kan avvike fra behandlingsforløpet som er vanlig i Arendal:
 
 

Kontakt

Telefon

  • Mandag 08:00 - 15:00
  • Tirsdag 08:00 - 15:00
  • Onsdag 08:00 - 15:00
  • Torsdag 08:00 - 15:00
  • Fredag 08:00 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Postadresse

Postboks 416, 4604 Kristiansand

Slik finner du fram

Oppmøtested

4. etasje i sykehusets hovedbygg. Se etter skilt for oppmøteregistrering.

Vår åpningstid er mandag til fredag klokken 07.10-19.00. I helger og høytider har vi stengt og i ferier er det redusert aktivitet.

Sørlandet sykehus Arendal sett fra luften.

Sørlandet sykehus Arendal

Sykehusveien 1

Sykehusveien 1, 4838 Arendal

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtransport for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

​I sykehusapoteket i Arendal kan du levere resepter og kjøpe apotekvarer.
Du finner oss i 1. etasje i hovedbygget, like innenfor inngangen.
Åpent alle hverdager fra klokken 08.30-16.00.

Sykehusapoteket Arendal

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00


​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

Se oversikt over sykehusets avdelinger

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

​Pasientbiblioteket i Arendal ligger i hovedbyggets underetasje. Det er selvbetjent og åpent hele døgnet. Her kan du låne bøker og lese aviser og blader.

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehuset, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er flere av våre avdelinger blomsterfrie. Vi setter pris på om du som ønsker å ha med en oppmerksomhet til pasienten velger noe annet enn blomster.

Endel pasienter reagerer også allergisk på parfyme eller kremer med parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sin kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte. Kontoret er bemannet av likemenn, som er erfarne pasienter og pårørende.

Alle er sertifisert ved sykehusets kompetanseenhet for pasient- og pårørendeopplæring og har taushetsplikt. 

Brukerkontoret har god oversikt over ulike organisasjoner, og kan hjelpe deg å komme i kontakt med den organisasjonen eller foreningen som er aktuell for deg.

Brukerkontoret holder til ved hovedekspedisjonen i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand, og har åpent fra mandag-onsdag mellom klokken 10-14.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
  • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
  • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
  • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

Parkeringsplassene ved Sørlandet sykehus er avgiftsbelagt mandag til fredag klokken 08.00-20.00.  Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må følge skilting og anvisning på betalingsautomatene.

På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning), kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.​

Ved sykehuset i Kristiansand kan du registrere din parkering via appen Easypark, via automat der du parkerer, eller nettstedet flowbird.

Registrer betaling på nettsted

Oversikt over parkeringsplasser på Eg i Kristiansand
 

Ved sykehuset i Arendal leser kameraer av kjøretøyenes registreringsnummer ved inn- og utkjøring av parkeringshuset gjennom tjenesten Autopay. Følg skilting og les anvisningen.


Betal i betalingsautomaten 

Hvis du ikke har opprettet profil på Autopay.io​, kan du betale i automaten ved hovedinngangen. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Du kan betale med kort eller kontant, men automaten veksler ikke.

Betal automatisk

Registrer deg som kunde med registreringsnummer og bankkort på www.autopay.io. Når du har registrert deg, betaler du automatisk hver gang du parkerer i p-huset.  

I enkelte perioder, f.eks ved mye snø, kan det være vanskelig å finne p-plass. Vi anbefaler derfor å være ute i god tid.​

For el-biler:

Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
Flekkefjord: Elbiler betaler avgift fra og med første time.

Trenger du å lade bilen? Ikke alle våre sykehusområder har ladestasjoner, og de som har, har et begrenset antall. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende. Du kan se alle ladestasjoner her:

Alle ladestasjoner i ett kart - Norsk elbilforening

Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.


Foresatte til barn (under 18 år) med sykehusopphold på mer enn 14 dager, får gratis parkering under barnets videre opphold. Dette gjelder også om barnets opphold starter ved et annet sykehus. Kontakt avdelingen ved sykehuset for nærmere informasjon.

Gyldig HC-kort gir gratis parkering på anviste plasser
Ta kontakt med Servicetorget for å få registrert ditt HC-kort. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

Parkering for fødende Kristiansand
Det er gratis parkering for fødende utenfor Kvinneavdelingen ved sykehuset i Kristiansand. Maks parkeringstid er satt til 2 timer.

​Servicetorget i Arendal ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset.

Åpningstider:
Hverdager: 07.00-21.00.
Lørdager, søndager og helligdager: 09.00-20.00.

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter