Barn under radaren
Nasjonalt fagnettverk samles for fjerde gang
For fjerde gang samles det nasjonale fagnettverket for Barn under radaren til en dag med workshop, erfaringsdeling og videreutvikling av kompetanseprogrammet. Nettverket består av implementeringskoordinatorer fra helseforetak som har tatt i bruk eller er i ferd med å innføre kompetanseprogrammet.

– Nettverket gir oss en unik mulighet til å styrke arbeidet med å identifisere og hjelpe barn som lever under krevende omsorgsforhold. Vi ser at kompetanseprogrammet bidrar til å senke terskelen for handling, sier Linn Mari Berge, leder for nasjonalt fagnettverk for Barn under radaren
Et tiltak for å se det usynlige barnet
Barn under radaren bygger på The Hague Protocol, som er utviklet for bruk i akuttmottak når voksne får helsehjelp for rusproblematikk, selvmordsforsøk, alvorlig psykisk lidelse eller voldsskader. Målet er å kartlegge barnets omsorgssituasjon og vurdere om det foreligger opplysningsplikt til barneverntjenesten
– Vi vet at det finnes barn som vokser opp i hjem med alvorlige belastninger uten å bli fanget opp. Barn under radaren gir helsepersonell økt kompetanse og trygghet i møte med slike situasjoner, sier Berge.
Nasjonal implementering i 19 helseforetak
I dag er kompetanseprogrammet implementert ved 19 helseforetak over hele landet. Ambisjonen er å nå enda flere – og videreutvikle kompetanseprogrammet i fellesskap.
– Vi ser allerede resultater av dette arbeidet, men vi har fortsatt en vei å gå. Gjennom nettverket kan vi lære av hverandre og skape mer likeverdige tjenester, sier Berge.
Ved Sykehuset i Vestfold har tiltaket fått bredt fotfeste siden oppstarten høsten 2023.
– Det har blitt svært godt mottatt og tiltaket har spredd seg som ild i tørt gress til flere avdelinger – også utenfor de som opprinnelig var med i implementeringen, sier Sønneva Bergtun, konstituert kvalitetssjef ved Kvalitetsavdelingen ved Sykehuset i Vestfold HF. Bergtun har jobbet med implementering av Barn under radaren i to år.

Christoffer-saken: En brutal påminnelse
Vestfold har en tung historie knyttet til barn som har gått under radaren. I år er det 20 år siden Christoffer Kihle Gjerstad (8) døde som følge av grov vold i hjemmet – uten å ha blitt fanget opp i tide.
– Christoffer-saken preger oss fortsatt, og den er en påminnelse om hvor viktig det er med gode systemer og kartlegging av barn. Ett viktig elementet i Barn under radaren er den kompetansen en får ved å sette seg inn i tematikken og å bruke et systematisk verktøy i arbeidet med kartleggingen av de sårbare gruppene for å sikre at ingen barn blir oversett, sier Bergtun.
Under utvikling
Nettverket møtes to ganger i året. Tilbakemeldinger fra deltakerne er avgjørende for tiltakets videre utvikling.
– Det er viktig å være åpne om både det som fungerer og det som er krevende. Nettverket gir rom for ærlige samtaler og praktiske løsninger – med ett felles mål: Å se barna, sier Berge.
Vil du vite mer eller har spørsmål om barn under radaren? Les mer her