RISK
RISK er et behandlingstilbud til barn og unge i alderen 12-17 år med angst- eller tvangslidelser. Ved å møte andre ungdommer og deres foreldre i såkalte flerfamiliegrupper utsetter ungdommene seg for sine redsler og fobier uten å ty til andre trygghetsstrategier.
Før
Barn og ungdom som kan være aktuelle for RISK henvises internt til poliklinikkens RISK-team. Behandleren ber barnet/ungdommen om å fylle ut et skjema som handler om barnets utfordringer med angst. En terapeut fra RISK-teamet har et diagnostisk intervju med barnet. Til slutt vil behandlerne på teamet vurdere om barnet/ungdommen er aktuell for en RISK-gruppe.
Under
Flerfamilie-manualen RISK bygger på kognitive atferdterapeutiske prinsipper. Kort sagt handler det om at barn og unge utsetter seg for det man er redd for, uten å unngå eller ty til andre tryggingsstrategier.
Det er også elementer fra mindfulness med fokus på pusteøvelser. Den overordnede ideen er et behandlingsopplegg med mest mulig grad av foreldreinvolvering og utstrakt bruk av eksponering. Det er et ønske om at du som forelder/foretsatt skal få god forståelse av metoden, slik at du kan være best mulig rustet til å støtte ungdommen hjemme.
Mange foreldre trenger å avlære sin egen hjelpeatferd og få hjelp til ikke å la seg styre av ungdommens angst. RISK legger derfor opp til mengdetrening. Siden mange barn og unge sliter med å eksponere seg for det de er redd for på egenhånd, legger vi opp til å få til mest mulig eksponering i timene.
I flerfamiliegruppene vil barnet/ungdommen møte 5-8 andre ungdommer og deres foreldre. En flerfamiliegruppe kan i praksis bestå av 15-20 personer, samt 3-5 terapeuter.
Etter
I etterkant av gruppeterapien vil oppfølgingen bestå av samlinger ca. 3 og 12 måneder etter gjennomført behandling. Utover dette vil skolehelsetjenesten, fastlege og andre instanser følge opp et eventuelt behov for videre oppfølging.