Behandling
Habilitering - Autismespekterforstyrrelser hos voksne
Autismespekteret er bredt og omfatter flere ulike diagnoser som er beslektet med hverandre. Barneautisme, atypisk autisme og Asperger syndrom hører til i en diagnosegruppe kalt gjennomgripende utviklingsforstyrrelse eller autismespekterforstyrrelser.
Autismespekterforstyrrelser er en funksjonsnedsettelse forårsaket av en medfødt gjennomgripende utviklingsforstyrrelse og kjennetegnes av vansker med gjensidig kommunikasjon, sosialt samspill og ensidig og gjentakende repertoar i atferd, interesser og aktiviteter. Personens mentale evnenivå varierer.
Avvikene vurderes i forhold til personens mentale modningsnivå. Symptombildet vil være forskjellig avhengig av alder, kjønn og tilstedeværelse av tilleggsvansker. Det er viktig å være oppmerksom på store individuelle forskjeller hos mennesker med en diagnose innen autismespekteret.
Henvisning og vurdering
For å få hjelp fra Habiliteringsavdelinga må vi få henvisning fra spesialisthelsetjenesten, lege eller andre med henvisningsrett.
Les mer i Prioriteringsveileder - Habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten
Før
For å kunne avklare en diagnose innen autismespekteret må vurderingen bygge på en grundig utredning. Vi har behov for informasjon om medisinske forhold, evnenivå, ferdigheter i kommunikasjon, sosialt samspill og fungering i det daglige, og hvordan utviklingen har vært gjennom oppveksten. Dette innebærer kontakt med pårørende.
Vanlig utredningstid er fra 2 til 6 måneder, i noen tilfeller lengre. Dersom det fremkommer tilleggsproblematikk kan det være aktuelt med ytterligere observasjon og utredning.
Under
Behandlingen Habiliteringstjenesten gir for denne tilstanden er å gi råd om anbefalte tiltak til pasienten, pårørende og eventuelt det kommunale hjelpeapparatet/andre som bistår pasienten. Aktuelle tiltak er råd og veiledning om tilrettelegging av pasienten sine omgivelser, strukturering av samhandling og kommunikasjon.
For pasienter som får diagnosen innen autismespekteret er individuell eller gruppebasert informasjon/opplæring om autismespekterforstyrrelsen en del av behandlingsforløpet.
Informasjon om resultater fra utredning blir oppsummert i en rapport. Pasienten og evt. nærpersoner får vanligvis informasjon om resultatet og råd om tilrettelegging gjennom et tilbakemeldingsmøte. Det kan gjøres avtale om veiledning/rådgivning til pårørende og ansatte i kommunehelsetjenesten, boligpersonell, NAV, skole, arbeidsplass og lignende.
Rapport fra utredning sendes til henviser og andre som pasient eller verge samtykker til at den skal sendes til.
I noen tilfeller er det er det aktuelt å samarbeide med og/eller henvise tilleggsproblematikk til andre avdelinger i spesialisthelsetjenesten.
Etter
Personer med diagnose innen autismespekteret har ofte behov for sammensatte tjenester og rett til en individuell plan (IP). IP beskriver målsettinger og satsingsområder for hjelp, støtte og tiltak som skal bidra til bedret funksjon og livskvalitet. IP skal også klargjøre ansvarsforhold. Hvis personen ikke allerede har IP, har spesialisthelsetjenesten ansvar for å initiere det og bidra sammen med kommunal koordinator slik at personen sikres tjenester fra nødvendige instanser.