Behandling
Friluftsterapi for barn og unge
Friluftsterapi er et behandlingstilbud til barn og unge med psykiske helseutfordringer i alderen 16-18 år. Det kan være helseutfordringer som tanker og følelser som er vanskelige å forstå eller håndtere, depresjon, angst, lavt selvbilde, tilbaketrekking, tilpassingsproblemer, atferdsmessige utfordringer med mer. Du trenger ingen forkunnskaper eller spesielle fysiske forutsetninger for å bli med på friluftsterapi, men det er en forutsetning at du bør ha lyst til å delta.
Friluftsterapi er en spesialisert tilnærming til psykisk helsearbeid som kombinerer individuell og gruppebasert terapeutisk virksomhet med grunnleggende friluftsliv.
Det er et mål at du som deltaker opplever redusert symptomtrykk, økt livskvalitet og bedre selvbilde og mestringsfølelse etter endt friluftsterapi.
Andre gevinster kan være bedre fysisk helse, økte friluftskunnskaper og en rikere bevissthet om naturen rundt oss og vår plass i den.
Friluftsterapi kan tilbys både individuelt og i grupper, og være av ulik varighet, innhold og format. Alt fra «walk-and-talk»-på samtaler utendørs, til en vandretur i fjellet over flere dager med andre ungdommer.
Friluftsterapi benytter seg av helsefremmende kvaliteter i naturen som gir ro og reduserer stressnivået i kroppen. I tillegg kan det stimulere vår oppmerksomhet, øke energinivået, klarne tankene og hjelpe oss til å få tilgang på og prosessere følelser.
Vi benytter friluftsterapi for en rekke utfordringer:
Depressive symptomer
Angst
Psykose
Rusproblematikk
Kronisk utmattelse/ME
Atferdsvansker
Traumearbeid
Relasjonelle vansker i familien
Habilitering fra andre sykdomsforløp og/eller skader, eks. hjerneskade, kreft.
Vi tilbyr også friluftsterapi i ulike formater:
Individuelle polikliniske samtaler/øvelser. For eksempel «walk-and-talk», oppmerksomt nærvær i naturen.
Individuelle eller gruppebaserte utendørsaktiviteter. For eksempel terapeutisk klatring, friluftsgrupper, kajakkpadling, surfeterapi, dyreassistert terapi, hortikulturell terapi.
Gruppebaserte dagtilbud eller mer langvarige forløp. For eksempel ukentlige dagtilbud, friluftsterapi eller vandreturer over lengre tid.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Det er som oftest fastlegen som henviser til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten, men det finnes også annet helsepersonell som kan henvise, for eksempel helsesykepleier eller barneverntjenesten. På bakgrunn av Helsedirektoratets prioriteringsveiledere vil vi vurdere om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten.
Før
Friluftsterapi krever i utgangspunktet ingen forberedelser av deg som deltaker. Før deltakelse vil terapeuten gjennomføre en samtale med deg hvor du mottar informasjon om tilbudet og hvor dere sammen utarbeider noen målsettinger knyttet til det du ønsker å få ut av behandlingen.
Dersom det er slik at du er i en ustabil fase, kan det hende at du blir rådet til å vente med å delta i gruppetilbud,og at dere begynner i et roligere og mer kortvarig individuelt terapiformat frem til du kjenner deg klar til å utfordre deg videre med gruppeformat og noe mer krevende friluftsbasert tilbud.
Under
Det er et tverrfaglig team bestående av terapeuter og pedagoger som står for friluftsterapien. Teamet har både terapeutisk, helsefaglig og friluftsfaglig kompetanse til å ivareta deltakerne på en helhetlig måte både fysisk og psykososialt.
Det er svært viktig at grunnleggende behov som trygghet, ernæring, drikke, tilstrekkelig varm/tørr og hvile blir ivaretatt. Det kan være krevende å forholde seg til et nytt miljø og være del av en gruppe over tid.
Friluftsterapi kan introdusere deg til en rekke ulike naturområder og aktiviteter av ulikt nivå slik at du kan finne det du trives med. Det er et selvstendig mål at deltakerne skal kjenne på mestring, trygghet og selvstendighet i naturen over tid.
Ta gjerne med deg en sekk med noe å drikke, litt ekstra proviant, og eventuelt ekstra klær. Dersom du ikke har sekk eller passende klær og fottøy, er det mulighet for å låne dette. Utendørsterapeutene bistår også med veiledning og bistand i forkant og underveis.
Etter
Friluftsterapi kan følges opp i nærmiljøet gjennom lavterskeltilbud og egenaktivitet, slik at naturbasert aktivitet kan bli en hverdagsressurs etter gjennomført behandlingsforløp, men også underveis.
Rammer for oppfølgingstilbud etter utskrivelse generelt kan variere mye, avhengig av tilgjengelig kompetanse og ressurser der du bor.
Vær oppmerksom
I friluftsterapi vil du ofte tidlig merke at tilstedeværelse, aktivitet og samvær i naturen kan virke inn på din opplevelse av motivasjon og mening over tid.
Dersom det å oppholde seg i naturen er nytt for deg, eller du kjenner deg utrygg på andre mennesker, kan det å bli trygg i samværet med andre og naturen likevel ta tid.
Friluftsterapi gir ikke bivirkninger i vanlig forstand, men du kan oppleve at det tidvis kan føles krevende og at du kan bli både fysisk og psykisk sliten, spesielt i etterkant av turer. Det er viktig at du deler utfordrende opplevelser med terapeutene/lederne og tar imot nødvendig støtte og hjelp underveis. Det er også viktig at du passer på å ta vare på deg selv, kle deg etter forholdene, og at du får i deg nok næring/drikke underveis ved lengre turer.
Da gjenstår det bare å ønske deg en riktig god tur.