Vev fra prostata kan forutsi hvem som trenger kreftbehandling

Utseendet til vevet ved siden av kreftsvulsten har betydning for hvem som bør få behandling for prostatakreft. Det viser en studie gjort av forsker og overlege Thorstein Sæter ved Sørlandet sykehus Arendal.

Irene Svozilik
Publisert 10.05.2017
En mann med briller
- Det er menn med høy risiko for å dø av prostatakreft som trenger behandling. Derfor er det viktig å forutsi hvem som har høyest risiko, sier forsker Thorstein Sæter.

Prostatakreft er den hyppigste årsaken til kreftdød hos norske menn, men ikke alle menn med prostatakreft dør av sykdommen.

- Det er menn med høy risiko for å dø av prostatakreft som trenger behandling. Derfor er det viktig å forutsi hvem som har høyest risiko, sier Sæter.

Hittil har man mente at utseendet til selve kreftsvulsten er det mest avgjørende for om kreften er dødelig eller ikke. Nå viser Sæters studie at nabovevets utseende er nesten like viktig for kreftens dødelighet.

- Når nabovevet blir hardt og stivt ser vi at det øker risikoen for å dø av prostatakreft. Andre forandringer man har sett på er kreftvekst i blodårer og nerver, som også øker risikoen, sier Sæter.

Han disputerer for sin doktorgradsavhandling, som vil få betydning for hvilke pasienter som skal ha aktiv behandling eller være til observasjon.

Forskningen er utført ved Radiumhospitalet og Sørlandet sykehus. Resultatene vil bli lagt frem i doktorgradsarbeidet «Prognostic factors in prostate cancer biopsies: A population-based cohort study ».