Flere pasienter på sykehus etter inntak av giftig sopp

Høst er tid for sopp, men det er helt avgjørende å vite hvilke sopper som kan spises og hvilke som er farlige. I høst er flere pasienter innlagt ved Sørlandet sykehus med komplikasjoner etter å ha spist giftig sopp.

Publisert 11.09.2024

- Det er mange år siden vi har sett et liknende antall pasienter med nyresvikt grunnet giftig sopp, sier avdelingssjef medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Thor Kristian Støle. 

Han advarer nå befolkningen om konsekvensene av å få i seg giftig sopp.

- Inntak av giftig sopp kan gi skade på lever og nyrer. Det er viktig å ta symptomer som magesmerter, oppkast og diaré etter å ha spist sopp, på alvor. Inntak av selv svært små mengder giftig sopp kan resultere i livslange helsemessige problemer, understreker Støle.

Han påpeker at det stort sett er bare positivt å sanke og spise sopp, men at man må kunne sopp for å unngå forgiftning. Dessverre vokser en av de farligste soppartene, spiss giftslørsopp, i samme miljø som traktkantarellen og har flere ganger blitt forvekslet med denne.

- Bare spis sopp du er trygg på. Bruk digital soppkontroll, eller få soppen sjekket hos lokal soppkontroll der dette finnes.

Lokal soppkontroll og digital soppkontroll:
soppkontroll.no

Giftinformasjonen kan nås på: 22591300