- Får mulighet til å delta i den beste behandlingen

Gjennom kliniske forskningsstudier får pasienter muligheter til å teste ut nye behandlingsmetoder og medisiner lenge før de kommer på markedet.

Publisert 20.03.2024
En mann med kort hår

Foto: Sørlandet sykehus/Irene Svozilik

- Fordelen med kliniske studier, er at pasientene som benytter dem får tilgang til de nyeste medisinene før de kommer på markedet, sier forskningssjef Øyvind Holme ved Sørlandet sykehus.

- En klinisk studie betyr at du som pasient enten tester ut effekten av et nytt legemiddel, en ny behandlingsmetode eller nytt utstyr, for å se om det nye er bedre enn det gamle, sier forskningssjef Øyvind Holme i et intervju med NRK Sørlandet.

Målet med kliniske studier er å få økt kunnskap om sykdommer som kan ramme oss, hvilke typer behandling som kan gis og hvilken behandling som er den beste.

- Fordelen med kliniske studier, er at pasientene som benytter dem får tilgang til de nyeste medisinene før de kommer på markedet, slik at de har mulighet til å delta i den beste behandlingen, sier Holme til NRK Sørlandet.

Han viser til en rekke kliniske studier både ved Sørlandet sykehus og andre sykehus i landet. Du kan lese mer om hva kliniske studier er og hvordan man kan delta i kliniske studier her:

Hva er kliniske studier? - Sørlandet sykehus HF (sshf.no)

Oversikt over kliniske studier

Se intervju med forskningssjefen på NRK Sørlandet:
https://www.nrk.no/video/DKSL98031924