Undersøkelse
Vurdering av smertetilstand
Pasienter med langvarige smertetilstander kan henvises og vurderes ved en smertepoliklinikk. Teamet består av legespesialister, spesialfysioterapeut/fysioterapeut og psykologspesialist. Fastlegen kan henvise deg til smertepoliklinikken etter at du først har vært igjennom aktuelle tiltak som er tilgjengelig i kommunehelsetjenesten.
Utredningen innebærer en eller flere konsultasjoner avhengig av problemstillingen. Du får enten et tilbud om oppfølging/ behandling ved smertepoliklinikken eller du blir anbefalt en videre oppfølging i førstelinjetjenesten.
Henvisning og vurdering
Vi ønsker henvisning fra fastlegen. Vi ønsker også at du først har vært igjennom aktuelle tiltak som er i primærhelsetjenesten, og eventuelt andre faggrupper innen spesialisthelsetjenesten, dersom det er relevant for å avklare din smertetilstand.
Prioriteringsveileder - smertetilstander fra Helsedirektoratet
Før
Som ny pasient ber vi deg svare på en elektronisk kartlegging/spørreundersøkelse før første oppmøte ved Smertepoliklinikken. Du vil få tilsendt en lenke til den elektroniske kartleggingen sammen med innkallingen. Behandleren bruker den elektroniske kartleggingen til å få oversikt over problemområder. Du kan svare på kartleggingen på mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin. Svarene inngår i Sørlandet sykehus smerteregister.
Mer informasjon om Sørlandet sykehus smerteregister og reservasjonsrett
Medisinliste
Vi ønsker at du tar med deg oppdatert medisinliste til første time. Hvis du har informasjon om eventuell behandling og medisiner du har prøvd tidligere, er det fint om du tar med det også. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette.
Under
I løpet av utredningen kommer du til en eller flere timer avhengig av problemstillingen. Det kan være aktuelt med kartlegging og/eller behandling hos legespesialist, psykologspesialist og/eller spesialfysioterapeut/fysioterapeut. Smertepoliklinikken samarbeider i denne perioden med fastlege, og eventuelt NAV.
Noen pasienter vil få tilbud om videre oppfølging eller behandling i vår poliklinikk. Det kan for eksempel være gjennom deltakelse i et gruppetilbud om smertemestring. Ikke-medikamentelle tiltak og egenmestring står sentralt i vårt behandlingstilbud. Vi gir også veiledning om medikamentelle tiltak når dette er riktig.
Etter
Etter at du er utredet ved smertepoliklinikken vil oppfølgingen din variere ut ifra ditt behov og tilgang på behandlingstilbud i hjemkommunen. Enkelte pasienter følges opp ved vår poliklinikk, mens andre får sin oppfølging hos fastlege, ved andre instanser i hjemkommunen eller annen enhet i spesialisthelsetjenesten.