Undersøkelse
Observasjon av vannlatingsmønsteret - barn
Hensikten med observasjonen er å danne seg et bilde av barnets blærefunksjon med tanke på hvor ofte det tisser, hvor mye og om blæren er tom etter vannlating. Observasjon av vannlatingsmønsteret benyttes som ledd i utredning ved gjentatte urinveisinfeksjoner, spørsmål om nevrogen blæreforstyrrelse (blæren, hjernen og lukkemuskelen kommuniserer dårlig), urinlekkasjer eller andre forstyrrelser i vannlatingsmønsteret.
Før
Dersom barnet bruker bleier, ta med den typen bleier barnet er vant med å bruke. Bleiene skiftes ofte.
Under
Undersøkelsen starter med å måle hvor mye som er i blæren. Dette gjøres ved hjelp av ultralyd/blærescanner. Deretter observeres det nøye når barnet tisser. Dersom barnet bruker bleie, undersøkes bleien hvert 5.‐10. minutt. Etter hver vannlating måles det hvor mye urin det eventuelt er igjen i blæren, bleien veies og ny bleie settes på. Observasjonen gjøres i samarbeid med foresatte og sykepleier/uroterapeut. En uroterapeut er en spesialutdannet sykepleier innenfor dette feltet.
Barnet kan leke, spise og drikke som normalt. Etter hver vannlating legges barnet på en behandlingsbenk for resturinbestemmelse. Det benyttes ultralydgele og blærescanner med en probe som trykkes lett mot magen. Geleen kan virke litt kald, og vi oppmuntrer barnet til å ligge så stille som mulig.
Undersøkelsen er tidkrevende og det settes av 4 timer til observasjon, samtale og oppsummering. I løpet av 4 timer rekker blæren å fylle seg flere ganger og barnet venner seg til undersøkelsen slik at man oppnår en så normal situasjon/observasjon som mulig.
Etter
Barnet kan reise hjem når observasjonen er ferdig.
Dere vil få vite resultatet fra undersøkelsen umiddelbart. I tillegg sendes svar til lege/barneavdeling som har henvist til undersøkelsen samt fastlege og til hjemmet.
Kontakt
Egsveien 100, bygg 5
Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Kristiansand
Egsveien 100, bygg 5
Egsveien 100, bygg 5
Egsveien 100, 4615 Kristiansand