Behandling
Morsmelkgiver, Kristiansand
Pasienter på nyfødt intensiv-avdelinger er syke nyfødte og for tidlig fødte barn. For disse barna er morsmelk det aller beste ernæringsgrunnlaget. Morsmelken er unikt tilpasset det nyfødte barnets stoffskifte og tarm.
Det er veldig viktig at vi hele tiden har morsmelk fra melkegivere tilgjengelig, spesielt til barn hvor mor ikke har kommet i gang med amming, eller ikke kan amme selv. En morsmelkgiver er med på å gi disse barna best mulig ernæring.
Nødvendig utstyr kan du låne hos morsmelkbanken.
Som morsmelkgiver må du:
- Ha lyst til å gjøre en ekstra innsats
- Være frisk
- Ikke røyke eller snuse
- Ikke ha alkohol i kroppen (har du inntatt alkohol må du vente til du ikke har alkohol i kroppen før du kan pumpe til melkebanken)
- Begrense bruk av koffeinholdige drikker, som kaffe, cola og annen brus
- Ikke være fast bruker av medikamenter eller naturlegemidler
- Ikke ha fått tatovering eller piercing de siste seks månedene
- Ha stabilisert deg i hjemmemiljøet (fra rundt fire uker etter fødsel)
- Ha mer melk enn ditt eget barn trenger
Før
Hvis du ønsker å bli morsmelkgiver, kontakt nærmeste morsmelkbank for samtale og informasjon.
Alle som skal gi morsmelk må først ta blodprøver som vil bli analysert for antistoff mot cytomegalovirus (CMV), smittsom gulsott type B og C (hepatitt B og C), og HIV.
Det at du har antistoffer i blodet betyr at du enten er vaksinert, har vært smittet, eller er i ferd med å få sykdommen. Det vil bli tatt en ny blodprøve etter 3 måneder, dersom du fortsatt er registrert som giver.
Morsmelkbanken holder til på Sørlandet sykehus Kristiansand. Det er mulig å hente utstyr og levere melk både til nyfødtintensiv i Kristiansand og til barneposten i Arendal.
Skal du levere morsmelk til Flekkefjord sykehus må du selv levere melken i Kristiansand.
Under
Vask hendene grundig før du begynner. Bruk flytende såpe og vask hendene i minst 10 sekunder. For å unngå bakterier kan du skru igjen vannkranen med papir etter at du har tørket hendene med det.
Brystvortene vasker du kun med lunkent vann og lar dem lufttørre før pumpingen. Ikke bruk desinfeksjonsmidler på brystvortene. Det kan gi sårhet og sprekkdannelse.
Det er lettest å pumpe seg etter at du har ammet. Pump til brystet kjennes mykt, eller så lenge melken renner ned i flasken. Erfaring viser at det kan være lurt å veksle mellom brystene.
Dersom du pumper deg før amming, eller av et bryst barnet ikke har sugd av, kan du klemme ut de første dråpene og helle dem bort. Melkegangene vil da bli renset for bakterier før du starter selve pumpingen.
Hvor mange ganger du kan pumpe deg er veldig individuelt. Prøv å få til en rutine som passer deg og babyen din.
Hver gang du leverer melk vil det bli tatt bakterieprøver av den frosne melken. Dersom melken inneholder for mye bakterier kan den ikke brukes til våre pasienter.
Etter
Rengjøring: Ta utstyret fra hverandre, vask og skyll under rennende vann, og kok det i kjele i omtrent 5 minutter. Legg det deretter til tørk i et rent håndkle.
Hell melken direkte over i boksene og sett på lokket. De skal fylles opp til det er 2–3 cm igjen.
Det er viktig at melken fryses så raskt som mulig. Du kan etterfylle boksene med flere pumpinger, men husk å avkjøle porsjonen med nypumpet melk i kaldt vannbad før den helles på den frosne melken. Det viktige er at den allerede frosne melken ikke tines opp av den tempererte nypumpede melken.
Det er viktig at du setter merkelappene på lokket til boksen og skriver på dato for pumpingen.
Hovedregelen er at du kan gi melk i inntil 12 måneder etter fødselen. Etter dette gjøres det avtale med hver enkelt giver hvor lenge hun kan fortsette. Ved avslutning av morsmelkdonasjon leverer du tilbake lånt utstyr, slik at morsmelkbanken har utstyr til neste morsmelkgiver.
Noen morsmelkbanker gir en påskjønnelse for hver liter melk de får levert. Dette vil da bli utbetalt.
Vær oppmerksom
Hvis du eller noen i din nærmeste familie blir syke, kontakter du morsmelkbanken. Ved vanlig forkjølelse, hvis du føler deg slapp og/eller hoster og nyser, tar du noen dagers pause i innsamlingen av melk.
Ved enkelte andre sykdommer kan du bli bedt om å ta en pause i melkeleveringen eller ta nye blodprøver. Dette gjelder også hvis du får en ny vaksine. Dette er veldig viktig hvis vi skal kunne gi melken din til de aller minste barna.
Er du usikker, ring morsmelkbanken du er tilknyttet.
Kontakt
Sørlandet sykehus Kristiansand
Nyfødtintensiv, Kristiansand
Oppmøtested
Vi holder til i 2. etasje på Kvinneklinikken, Egsveien 100.
Sørlandet sykehus Kristiansand
Egsveien 100, bygg 10
Egsveien 100, bygg 10, 4615 Kristiansand