Behandling
Kondylombehandling (kjønnsvorter)
Kjønnsvorter (kondylom) er en ufarlig tilstand forårsaket av vorteviruset humant papillomavirus (HPV), hovedsakelig undertype 6 og 11. Synlige vorter kan oppstå på hud og slimhinne på og rundt kjønnsorgan og i endetarmsområdet. Medikamentell behandling hjemme er den vanligste behandlingsformen.
Utgifter til behandling av kjønnsvorter (kondylomer) er ikke dekket av smittevernloven. Derfor må du selv dekke utgifter for egenandel og bandasjemateriell.
Før
Diagnosen stilles ved undersøkelse hos legen din. Behandlingen som velges er avhengig av hvor kjønnsvortene er, hvor lenge du har hatt dem og om du er gravid eller ammer.
Det er ingen forberedelser som er nødvendig for å starte medikamentell hjemme-behandling av kjønnsvorter, annet enn en legetime og en resept.
Trenger du at legen skal behandle deg på legekontoret, må du ha timeavtale for dette. Eventuelt må du en henvisning fra fastlegen din til en spesialist som utfører behandlingen.
Vanligvis vil legen begynne den medikamentelle behandlingen med å skrive ut en resept på et middel eller en krem du kan bruke hjemme:
Podofyllotoksin-middel (Condyline)
Dette er et middel med cellegift som hemmer celledeling og medfører celledød. I Norge finnes det under navnet Condyline. Podofyllotoksin skal ikke brukes av gravide og ammende. Er du kvinne i fruktbar alder må du derfor bruke sikker prevensjon med kondom eller unngå vaginalt samleie når du behandles med dette middelet. Podofyllotoksin skal ikke brukes på åpne sår etter kirurgisk inngrep og er ikke godkjent til behandling hos barn under 12 år.
Imiquimod-krem (Aldara)
Dette er en krem er et lokalt immunstimulerende middel. Kremen stimulerer immunforsvaret i hudområdet til å bekjempe viruset. Denne kremen er ikke utprøvd for gravide eller ammende. Sjekk med din behandlende lege dersom du er usikker på om du kan bruke denne kremen.
Under
Immunstimulerende behandling mot kjønnsvorter betyr å aktivere immunforsvaret lokalt med et middel, smurt direkte på stedet hvor viruset angriper.
Det finnes ulike midler til slik lokal behandling som du påfører kjønnsvortene direkte, og som gjør at vortene forsvinner raskere. De aller fleste får svært god effekt av slik lokalbehandling. Du smører dette på hjemme etter anvisning fra apoteket, og det tar noen uker før du merker bedring.
Podofyllotoksin-middel (Condyline)
Middelet pensles på vortene 2 ganger daglig i 3 påfølgende dager, etterfulgt av fire dagers pause. Behandlingen kan gjentas 3–4 ganger. Det skal pensles kun så mye på at vortene akkurat dekkes. Unngå pensling utenfor vortene. Maksimal enkeltdose bør ikke overskride 0,5 ml ved hjemmebehandling, og hvis dosen overstiger 1 ml bør behandlingen utføres av lege. Plastspatler eller bomullspinner følger med i pakken. Etter at middelet er penslet på bør det tørke for å unngå irritasjon. Om vortene er vanskelige å se, kan det vært nyttig å bruke speil.
Imiquimod-krem (Aldera)
Kremen, 5 %, påføres før sengetid 3 dager ukentlig, for eksempel mandag, onsdag og fredag. Kremen skal være på huden som er angrepet, 6–10 timer, før det vaskes bort med såpe og vann. Unngå å smøre kremen på innvendige områder i urinrør, skjede, livmorhals og i endetarmen. Menn som ikke er omskåret og som behandler vorter under forhuden, må trekke forhuden tilbake og vaske glans daglig. Behandling bør fortsette til synlige vorter er forsvunnet, eller i maksimalt 16 uker ved hvert utbrudd. Det forventes at huden heler til hos kvinner etter cirka 8 uker og hos menn etter cirka 12 uker.
Vaksine
Det finnes vaksiner som virker forebyggende mot visse undertyper av humant papillom virus (HVP). Kontakt legen din hvis det er aktuelt og du lurer på dette.
Etter
Selv etter en vellykket behandling med kremer og midler, kan vortene komme tilbake. Jo lengre tid vortene er borte, jo bedre er sjansene for at infeksjonen er borte.
Opptil en tredjedel får kjønnsvortene tilbake etter behandling, enten på samme sted eller på nye steder.
Hvis vortene kommer tilbake, kan du og legen din vurdere en annen type behandling.
Vær oppmerksom
Vær oppmerksom på at visse typer medisiner og midler mot kjønnsvorter ikke skal brukes av deg som er gravid eller ammer.
Sårdannelser og lokal irritasjon er vanlig under behandling med imiquimod (Aldara). Noen få får også influensalignende symptomer av dette.
Lokale hudreaksjoner som ømhet, svie, rødme og overflatesår er vanlige bivirkninger av podofyllotoksin (Condyline).
Kontakt
Egsveien 100, bygg 5
Kvinneklinikken, Kristiansand
Oppmøtested
Kvinneklinikken ligger til høyre for hovedbygget og akuttmottaket.Kvinneklinikkens poliklinikk ligger i 1. etasje.
Inneholder: Gynekologi, svangerskap og barsel.
Føde- og barsel ligger i 2. etasje.
Adresse
- I dag 17:00 - 19:00
Egsveien 100, bygg 5
Egsveien 100, bygg 5
Egsveien 100, 4615 Kristiansand