Diagnose

Grønn stær (glaukom)

Grønn stær (glaukom) er en kronisk, livslang øyesykdom som er mest vanlig hos voksne over 60 år, men som kan opptre i alle aldre. En sjelden gang kan sykdommen også være medfødt. Glaukom fører til at synsnerven fra øyet til hjernen blir skadet og dette gir utfall i synsfeltet.

Grønn stær kan oppstå når trykket inne i øyet blir for høyt og over tid skader synsnerven. Det finnes god behandling som kan bremse eller stanse denne prosessen.

Les mer på helsenorge.no

Årsaker

Høyt øyetrykk er en risikofaktor for utvikling av grønn stær, og øyetrykket er det vanligste utgangspunktet for behandling. Det er individuelt hvor høyt øyetrykk synsnerven tåler før den tar skade. I noen tilfeller kan grønn stær utvikles selv om øyetrykket er innenfor normalområdet, såkalt normaltrykksglaukom. De viktigste risikofaktorene for denne tilstanden, er høyt øyetrykk og sviktende blodtilførsel til synsnerven.

Ubehandlet fører sykdommen til gradvis økende skade på synsnerven med økende utfall i synsfeltet og kan i siste instans føre til blindhet. Når skaden først er skjedd, kan den ikke bli operert bort. Skarpsynet holder seg lenge normalt og blir påvirket først ved langtommen sykdom.

I tidlig fase er det få / ingen symptomer og mange kan derfor ha hatt sykdommen i lang tid (mange år) før diagnosen blir stillet. Målet med all behandling er å bremse ned og eventuelt stoppe utviklingen og slik at ytterligere skade på synsnerven blir så liten som mulig.

Det foreligger en arvelig disposisjon for utvikling av sykdommen, og det er derfor en tendens til at sykdommen går igjen hos nære slektninger. Ved kjent grønn stær hos nære slektninger, bør man bli testet for sykdom regelmessig frae 30-40 års alder.

Henvisning og vurdering

Fastlegene kan ikke henvise direkte til operasjon for glaukom. Fastlegene kan henvise pasienter med mistanke om grønn stær til videre utredning i spesialisthelsetjenesten. De skal da primært henvise til avtalespesialistene (som har avtale med helseforetakene) eller til private øyeleger om dette er ønskelig.

Det er i utgangpunktet spesialisthelsetjenesten med avtalespesialister eller helprivate øyeleger som starter behandling, og følger opp pasienter med glaukom. De vil henvise pasienten til operasjon for grønn stær dersom det blir nødvendig.

Henvisingen skal inneholde resultater fra flere spesialundersøkelser, som i utgangspunktet bare øyeleger utfører. Operasjoner for grønn stær foregår i dag nesten utelukkende ved sykehusavdelinger. Universitetsklinikkene er tredjelinjetjeneste og skal primært ikke utrede eller følge pasienter med velregulert grønn stær.

Utredning

Dersom den grønne stæren ikke lenger lar seg regulere tilfredsstillende, vil øyelegen henvise til sykehusavdeling for utredning med tanke på operasjon.

Behandling

Øyendråper

Glaukom blir vanligvis behandlet med øyendråper, enten en eller flere dråper som må dryppes regelmessig hver dag.

Laserbehandling

Noen typer grønn stær kan behandles med laser, men dette gjelder ikke alle. Laserbehandlingen kan være i stedet for eller som supplement til dråpebehandling.

Operasjon

Dersom sykdommen blir forverret  på tross av øyendråper og eventuell gjennomført laserbehandling, vil det kunne være aktuelt med operasjon.

Glaukom er en kompleks sykdom og det finnes mange ulike typer operasjoner. Alle har som mål å senke øyetrykket. Behandlingsinstitusjonen vil konkret anbefale hvilken type operasjon som er mest relevant i hvert enkelt tilfelle. I etterkant av en operasjon følger et intensivt kontrollopplegg som er viktig for å sikre et godt resultat. Her kan det være snakk om ukentlige kontroller i opptil en måned eller mer.

Trabekulektomi er den vanligste typen operasjon.


Oppfølging

Det er nødvendig med hyppige kontroller etter operasjonen, hvor man kan påregne kontroll hver uke de første fire uker etter operasjonen, deretter videre med økende intervaller.

Endelig sluttresultat vil være etter cirka to til tre måneder, hvor øyetrykket avgjør hvordan tilstanden er regulert. Noen trenger dråper i tillegg til operasjon. Synet blir ikke bedre av operasjon.

Vær oppmerksom

Alle kirurgiske inngrep er forbundet med risiko, dette gjelder også operasjon for grønn stær. Alvorlige komplikasjoner er heldigvis sjeldne.

De vanligste komplikasjonene er:

  • Utvikling av grå stær (katarakt).  Det er kjent at operasjon for grønn stær kan framskynde utviklingen av grå stær. Dersom det blir utviklet grå stær med innvirkning på synet, kan du få effektiv behandling i form av grå stær-operasjon.

  • Bløding. Mindre blødinger i fremre del av øyet er ikke uvanlig. Blødingen vil ha forbigående innvirkning på synet, men er ellers stort sett uten betydning for det endelige resultatet.

  • Betennelse. Det vil alltid være lett grad av betennelse (inflammasjon) i et nyoperert øye. Øyet kan derfor være litt ømt de første dagene. Alvorlig bakterieinfeksjon er svært sjeldent, men kan være truende for synet.

  • Svekkelse av sentralsynet som komplikasjon til operasjonen er sjeldent, men kan skje ved langtkommen grønn stær eller ved uønsket langvarig lavt trykk. Om svekket syn skyldes svært lavt trykk, vil vi kunne gjennomføre alternative behandlingsmetoder for dette

Kontakt

Sørlandet sykehus Arendal Øyeavdelingen, Arendal

Kontakt Øyeavdelingen, Arendal

Oppmøtested

Netthinneklinikken SSA: etasje U, C-fløyen, hovedbygget.
Poliklinikk 1A Øye: 1. etasje, Barn- og samsynsenter, hovedbygget.
Øyepoliklinikken SSA: 1. etasje i E-fløyen, hovedbygget.
Sørlandet sykehus Arendal sett fra luften.

Sørlandet sykehus Arendal

Sykehusveien 1

Sykehusveien 1, 4838 Arendal

Transport

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtransport for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

​I sykehusapoteket i Arendal kan du levere resepter og kjøpe apotekvarer.
Du finner oss i 1. etasje i hovedbygget, like innenfor inngangen.
Åpent alle hverdager fra klokken 08.30-16.00.

Sykehusapoteket Arendal

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehuset, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er flere av våre avdelinger blomsterfrie. Vi setter pris på om du som ønsker å ha med en oppmerksomhet til pasienten velger noe annet enn blomster.

Endel pasienter reagerer også allergisk på parfyme eller kremer med parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sin kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte. Kontoret er bemannet av likemenn, som er erfarne pasienter og pårørende.

Alle er sertifisert ved sykehusets kompetanseenhet for pasient- og pårørendeopplæring og har taushetsplikt. 

Brukerkontoret har god oversikt over ulike organisasjoner, og kan hjelpe deg å komme i kontakt med den organisasjonen eller foreningen som er aktuell for deg.

Brukerkontoret holder til ved hovedekspedisjonen i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand, og har åpent fra mandag-onsdag mellom klokken 10-14.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

  • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
  • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
  • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
  • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året?

Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA).

Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Kiosk
Kiosken finner du i vestibylen i 1.etasje. 

Her selges kioskvarer som aviser, ukeblader, frukt, sjokolade, kjeks, is, leskedrikker, kort, blomster, enkelte toalettartikler og diverse gaveartikler.

I tillegg får du kjøpt boller, kyllingwraps, rundstykker, salater, calzone, panini og pølser.

Åpningstid:
Mandag-fredag: 07.00-21.00
Lørdag og søndag: 09.00-20.00

Vi oppfordrer alle til å bruke mobilvett og til å ta hensyn til sine medpasienter. Det er viktig å sette telefonen på stille om natten, og på lydløs eller vibrering om dagen. Av hensyn til de andre pasientene er det lurt å gå ut av rommet dersom du må ta en lengre samtale.

Parkeringsplassene ved Sørlandet sykehus er avgiftsbelagt mandag til fredag klokken 08.00-20.00.  Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må følge skilting og anvisning på betalingsautomatene.

På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning), kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.​

Ved sykehuset i Arendal leser kameraer av kjøretøyenes registreringsnummer ved inn- og utkjøring av parkeringshuset gjennom tjenesten Autopay. Følg skilting og les anvisningen.

Oversikt over parkeringsplasser på Eg i Kristiansand

Betal i betalingsautomaten 

Hvis du ikke har opprettet profil på Autopay.io​, kan du betale i automaten ved hovedinngangen. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Du kan betale med kort eller kontant, men automaten veksler ikke.

Betal automatisk

Registrer deg som kunde med registreringsnummer og bankkort på www.autopay.io. Når du har registrert deg, betaler du automatisk hver gang du parkerer i p-huset.  

I enkelte perioder, f.eks ved mye snø, kan det være vanskelig å finne p-plass. Vi anbefaler derfor å være ute i god tid.​

For el-biler:

Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
Flekkefjord: Elbiler betaler avgift fra og med første time.

Trenger du å lade bilen? Ikke alle våre sykehusområder har ladestasjoner, og de som har, har et begrenset antall. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende. Du kan se alle ladestasjoner her:

Alle ladestasjoner i ett kart - Norsk elbilforening

Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.


Foresatte til barn (under 18 år) med sykehusopphold på mer enn 14 dager, får gratis parkering under barnets videre opphold. Dette gjelder også om barnets opphold starter ved et annet sykehus. Kontakt avdelingen ved sykehuset for nærmere informasjon.

Gyldig HC-kort gir gratis parkering utenfor bom. I tillegg er det anviste HC-plasser i nærheten av hovedinngangene. I Arendal er det i tillegg en plass ved Dydens vei. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

​Servicetorget i Arendal ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset.

Åpningstider:
Hverdager: 07.00-21.00.
Lørdager, søndager og helligdager: 09.00-20.00.

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Se etter HSO-Gjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.


​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

Se oversikt over sykehusets avdelinger

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

​Pasientbiblioteket i Arendal ligger i hovedbyggets underetasje. Det er selvbetjent og åpent hele døgnet. Her kan du låne bøker og lese aviser og blader.

​Av og til trenger vi et rom for hvile og ettertanke. Vi har tre slike rom tilgjengelig for deg og dine pårørende. Rommene er åpne for alle uansett livssyn og tro.

I Arendal finner du sykehusets stillerom/kapell i kjelleretasjen i hovedbygget. I Kristiansand ligger rommet i første etasje i hovedbygget, inngang nord. Begge rommene er døgnåpne. I Flekkefjord ligger kapellet ved parkeringsplassen til venstre for hovedinngangen.

Det er også mulighet for å holde minnestund i kapellet ved dødsfall. Dette ordnes ved at du tar kontakt med sykehusprestene.

Eg kirke i Kristiansand står åpen alle hverdager mellom klokken 08-18, for de som ønsker et rom for stillhet og refleksjon. Åpent fra 10-18 i helgene.

​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning. Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00.

Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.