Dagkirurgisk enhet, Kristiansand

Vi tar hånd om barn og voksne som skal til dagkirurgisk operasjon innenfor fagfeltene ortopedi, gynekologi, generell kirurgi, øre-nese-hals eller til andre undersøkelser der det behøves narkose. Vi forbereder deg til operasjon og tar vare på deg etter operasjonen frem til du er klar til å reise hjem. For at operasjonen din kan bli gjennomført, er det viktig at du leser informasjonen under, og forbereder deg i henhold til denne.

Faste

Du må være fastende før du møter til operasjonen.

Å være fastende innebærer: 

Du må ikke spise og drikke de siste 6 timene før du møter på sykehuset.

Du må ikke røyke, snuse, tygge tyggegummi, pastiller eller lignende de siste 2 timene før oppmøte.


Unntak:

Du kan drikke klare væsker (vann, saft eller te/kaffe uten melk) frem til 2 timer før oppmøte.

Medisiner du skal ta selve operasjonsdagen kan svelges med et lite glass vann. 

Medisiner

Som hovedregel skal du ta dine faste medisiner operasjonsdagen. 

Astma:

Bruker du astmaspray, skal denne alltid tas operasjonsdagen like før du går hjemmefra. Dette gjelder også dersom du kun bruker sprayen ved behov. Ta sprayen med operasjonsdagen.


Blodtrykksmedisiner:

Dersom du bruker blodtrykksmedisin av typen ACE-hemmere eller angiotensin II-antagonister skal du ikke ta disse tablettene operasjonsdagen. Dersom du er i tvil om du bruker denne typen medisin, ta kontakt med din fastlege.

Diabetes:

 • Har du diabetes type 2, skal du ikke ta diabetesmedisinene operasjonsdagen. Bruker du medikamenter som inneholder metformin, skal du heller ikke ta denne medisinen dagen før operasjonen.

 • Har du diabetes type 1, skal du ikke ta insulin operasjonsdagen. Har du insulinpumpe skal denne ikke slås av. Ta med eget insulin (penn) til sykehuset operasjonsdagen.

Har du spørsmål vedrørende diabetesmedisinene, ta kontakt med Dagkirurgisk enhet.

Hygiene

For å forebygge infeksjon, må du dusje operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underliv, hender og føtter. Ikke barber operasjonsområdet, dette blir ev. gjort på sykehuset. Hvis du har sår/skorper i operasjonsområdet, ber vi deg kontakte sykehuset. Dette kan øke infeksjonsfaren og operasjonen må om nødvendig utsettes. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme for å redusere faren for infeksjon og brannskade. Fjern neglelakk. Benytt komfortabelt tøy.

Annen viktig info:

 • Av sikkerhetsmessige grunner kan du ikke kjøre bil etter operasjonen. Gjør derfor en avtale med noen som kan hente deg, eller benytt kollektivtransport.
 • Dersom det ikke går kollektivtransport på den strekningen du skal reise, må du ringe 05515 for bistand.
 • Dersom du av helsemessige årsaker ikke kan bruke kollektivtransport, må du kontakte behandlende avdeling i god tid før oppsatt behandlingstidspunkt.
 • Etter operasjonen må du ha tilsyn første kveld/natt. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.

 • Barn kan kun ha én forelder med inn på overvåkningsrommet.

 • Ved behov for sykemelding, ordnes dette før hjemreise.

 • Ta med krykker dersom du har dette og det er aktuelt for din operasjon.

 

 

Kontakt

Telefon

 • Mandag 07:30 - 18:00
 • Tirsdag 07:30 - 18:00
 • Onsdag 07:30 - 18:00
 • Torsdag 07:30 - 18:00
 • Fredag 07:30 - 18:00
 • Lørdag STENGT
 • Søndag STENGT
Telefonen er stengt mellom 12.00 og 13.30

Postadresse

Postboks 416 Lundsiden, 4604 Kristiansand

Slik finner du fram

Oppmøtested

Ta heis/trapp opp fra hovedinngang til 2. etasje. Se etter skilt i taket for «Dagkirurgi».

Adresse

Vi har ikke besøkstid, men ved spesielle behov, ta kontakt med oss.
En by omgitt av trær og en elv

Sørlandet sykehus Kristiansand

Egsveien 100, bygg 10

Egsveien 100, bygg 10, 4615 Kristiansand

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtransport for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

 • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
 • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
 • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
 • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året?

Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA).

Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Parkeringsplassene ved Sørlandet sykehus er avgiftsbelagt mandag til fredag klokken 08.00-20.00.  Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må følge skilting og anvisning på betalingsautomatene.

På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning), kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.​

Ved sykehuset i Arendal leser kameraer av kjøretøyenes registreringsnummer ved inn- og utkjøring av parkeringshuset gjennom tjenesten Autopay. Følg skilting og les anvisningen.

Oversikt over parkeringsplasser på Eg i Kristiansand

Betal i betalingsautomaten 

Hvis du ikke har opprettet profil på Autopay.io​, kan du betale i automaten ved hovedinngangen. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Du kan betale med kort eller kontant, men automaten veksler ikke.

Betal automatisk

Registrer deg som kunde med registreringsnummer og bankkort på www.autopay.io. Når du har registrert deg, betaler du automatisk hver gang du parkerer i p-huset.  

I enkelte perioder, f.eks ved mye snø, kan det være vanskelig å finne p-plass. Vi anbefaler derfor å være ute i god tid.​

For el-biler:

Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
Flekkefjord: Elbiler betaler avgift fra og med første time.

Trenger du å lade bilen? Ikke alle våre sykehusområder har ladestasjoner, og de som har, har et begrenset antall. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende. Du kan se alle ladestasjoner her:

Alle ladestasjoner i ett kart - Norsk elbilforening

Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.


Foresatte til barn (under 18 år) med sykehusopphold på mer enn 14 dager, får gratis parkering under barnets videre opphold. Dette gjelder også om barnets opphold starter ved et annet sykehus. Kontakt avdelingen ved sykehuset for nærmere informasjon.

Gyldig HC-kort gir gratis parkering utenfor bom. I tillegg er det anviste HC-plasser i nærheten av hovedinngangene. I Arendal er det i tillegg en plass ved Dydens vei. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Se etter HSO-Gjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.