Dagkirurgisk enhet, Flekkefjord

Velkommen til oss. På dagkirurgisk enhet kan du reise hjem samme dag som blir operert. Hos oss blir du tatt i mot av sykepleier. Du får også snakke med legen som skal operere deg, og den som skal bedøve deg. Vær oppmerksom på at du kan komme til å vente litt på din operasjon, dersom en annen operasjon trekker ut.

Etter samtalen viser vi deg inn i et omkledningsrom. Vi oppbevarer klærne og vesken/bagen din i et eget skap med lås. Vi anbefaler deg ikke å ha med verdisaker på sykehuset.

Du må være fastende før du møter til operasjon.

Å være fastende innebærer:

 • Du må ikke spise og drikke de siste 6 timene før du møter på sykehuset
 • Du må ikke røyke, snuse, tygge tyggegummi, pastiller eller lignende de to
  siste timene før oppmøte

Unntak:

 • Du kan drikke klare væsker (vann, saft eller te/kaffe uten melk) frem til to
  timer før oppmøte med mindre du har sure oppstøt eller spiserørsbrokk.
 • Medisiner du skal ta selve operasjonsdagen kan svelges med et lite glass
  vann frem til en time før oppmøte

 • Som hovedregel skal du ta dine faste medisiner operasjonsdagen.
 • Bruker du astmaspray skal denne alltid tas operasjonsdagen like før du går
  hjemmefra. Ta med astmasprayen du bruker, til sykehuset.
 • Diabetes: Dersom du har diabetes skal du følge din vanlige rutine for kost og
  antidiabetika frem til midnatt før operasjonsdagen. Unntaket er hvis du
  bruker Metformin. Det skal ikke tas dagen før operasjonen.
  Operasjonsdagen skal du verken ta Insulin, antidiabetika, spise eller drikke
  sukkerholdig drikke.
  Ta med eget insulin (penn) til sykehuset operasjonsdagen.
 • Ta med en liste med dine faste medisiner, med styrke og dosering. Dette får
  du hos din fastlege.
 • Dersom du bruker blodtrykksmedisin av typen ACE-hemmere eller
  angiotensin II - antagonister skal du ikke ta disse tablettene kvelden før og
  om morgenen operasjonsdagen. Dersom du er i tvil om du bruker denne
  typen medisin, ta kontakt med din fastlege.

For å forebygge infeksjon må du dusje operasjonsdagen. Vær spesielt nøye med underliv, hender og føtter. Ikke barber operasjonsområdet, dette blir evt. gjort på sykehuset. Hvis du har sår/skorper i operasjonsområdet ber vi deg kontakte sykehuset. Dette kan øke infeksjonsfaren og operasjonen må om nødvendig utsettes. Ta av smykker, ringer og piercinger hjemme for å redusere faren for infeksjon og brannskade. Piercing må fjernes en uke før operasjonen. Ha korte rene negler på hender og føtter. Fjern neglelakk. Benytt komfortabelt tøy.

Du vil få en samtale med legen som skal operere deg både før og etter operasjonen ved behov. Legen vil skrive ut eventuelle resepter og sykemelding før du reiser hjem.

Vær forberedt på at det kan bli ventetid før og etter operasjonen. Ta gjerne med lesestoff, nettbrett eller lignende.

Operasjonen utføres enten i lokalbedøvelse, ryggbedøvelse eller i narkose.

 • Lokalbedøvelse: brukes ved mindre inngrep, og settes med sprøyte i området som skal opereres.
 • Ryggbedøvelse: brukes når kun underkroppen, fra midjen og ned, skal bedøves. Denne settes via en tynn nål mellom to ryggvirvler. Du kan være våken under inngrepet, men du kjenner ingen smerte. Vanligvis gis det beroligende medisiner i tillegg.
 • Narkose: det benyttes oftest en anestesiform kalt TIVA, som sikrer smertefrihet og søvn under inngrepet. Fordelen er en rask og behagelig oppvåkning. Det er uvanlig med kvalme og oppkast. Denne narkoseformen gjør at du kan reise hjem relativt raskt etter operasjonen.

Hvilken type bedøvelse du skal ha avgjøres av en anestesilege.

Du blir liggende til observasjon kort tid etter operasjonen. Det er viktig at du kommer deg opp og i bevegelse så fort som mulig. Du får servert mat. Du vil også få med deg resepter og sykemelding. Du kan kjøpe krykker hos oss dersom du trenger det. Du kan betale med kort nede i ekspedisjonen, eller få tilsendt giro i posten.


Før du reiser hjem vil du få informasjon og samtale med sykepleier og operatør hvis det er nødvendig.

Du kan ikke kjøre bil på grunn av medisinene du får. Avtal gjerne med noen som kan kjøre deg og hente deg, eller bruk offentlig kommunikasjon som tog eller buss.


Av sikkerhetsmessige grunner kan du ikke kjøre bil selv det første døgnet etter operasjon og narkose. Avtal med noen som kan hente deg, eller benytt offentlig transport dersom det er mulig. Dersom det ikke går kollektivtransport på den strekningen du skal reise, kan du ringe Pasientreiser på telefon 05515 for bistand.

Dersom du av helsemessige årsaker ikke kan bruke kollektivtransport, må du kontakte behandlende avdeling 2-6 dager før timeavtale.
Mer informasjon om transport og dekning av utgifter kan du finne på helsenorge.no, eller ved å ringe Pasientreiser på telefon 05515. Det er behandler som vurderer om du har behov for tilrettelagt transport. Ved behov så kan du ta opp dette når du er hos din behandler.

Det er en forutsetning for dagkirurgiske inngrep at du har tilsyn første kveld/natt. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.

Kontakt oss gjerne på telefon 38 32 71 69 mellom klokken 09.00 - 13.00 på ukedager ved behov for ytterligere informasjon.


Kontakt

Telefon

Utenom ordinær tid kan du nå oss på telefonnummer 38 32 72 90

Postadresse

Postboks 416 Lundsiden, 4604 Kristiansand

Slik finner du fram

Oppmøtested

Du finner oss i tredje etasje via hovedinngangen. Følg skilting til dagkirurgisk enhet.
Hovedinngang til Flekkefjord sykehus med uteplass med stoler og blomster

Sørlandet sykehus Flekkefjord

Engvald Hansens vei 6

Engvald Hansens vei 6, 4400 Flekkefjord

​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtransport for å finne din rute: akt.no

​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

Praktisk informasjon

Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

Barn som pårørende


​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

Se oversikt over sykehusets avdelinger

Generelle besøkstider:

Arendal:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

Flekkefjord:
14.00-15.00 og 18.00-19.00
Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

Kristiansand:
17.00-19.00 på hverdager
14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehuset, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er flere av våre avdelinger blomsterfrie. Vi setter pris på om du som ønsker å ha med en oppmerksomhet til pasienten velger noe annet enn blomster.

Endel pasienter reagerer også allergisk på parfyme eller kremer med parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

Ved brukerkontoret vil pasienter og pårørende som har erfaring i å leve med sykdom og skade dele sin kunnskap med andre pasienter, pårørende og ansatte. Kontoret er bemannet av likemenn, som er erfarne pasienter og pårørende.

Alle er sertifisert ved sykehusets kompetanseenhet for pasient- og pårørendeopplæring og har taushetsplikt. 

Brukerkontoret har god oversikt over ulike organisasjoner, og kan hjelpe deg å komme i kontakt med den organisasjonen eller foreningen som er aktuell for deg.

Brukerkontoret holder til ved hovedekspedisjonen i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand, og har åpent fra mandag-onsdag mellom klokken 10-14.

Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

 • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
 • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
 • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
 • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

Lydopptak
Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

​Har du arbeidet i helsevesenet eller mottatt helsehjelp utenfor Norden i løpet av det siste året?

Det kan for eksempel være innleggelse på sykehus, omfattende poliklinisk behandling eller besøk hos tannlege. Da må fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (for eksempel MRSA).

Be fastlegen sende deg prøvesvaret før timen hos oss og ta det med når du kommer på sykehuset.

Hovedekspedisjonen i Flekkefjord ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset. Ekspedisjonen hjelper også besøkende til riktig avdeling.

Åpningstider:
Hverdager: 07.30-15.30.
Lørdager, søndager og helligdager: Henvend deg i avdelingen.

Ved dagopphold eller innleggelse ber vi deg ta med følgende til sykehuset:

 • Ta med innesko, tøyskift og toalettsaker
 • Ta med den faste medisinen. Det kan ta tid å få tilsvarende medisin fra apoteket.
 • Ta med medisinliste/oversikt over faste medisiner
 • Medisinsk utstyr til daglig bruk

​Av og til trenger vi et rom for hvile og ettertanke. Vi har tre slike rom tilgjengelig for deg og dine pårørende. Rommene er åpne for alle uansett livssyn og tro.

I Arendal finner du sykehusets stillerom/kapell i kjelleretasjen i hovedbygget. I Kristiansand ligger rommet i første etasje i hovedbygget, inngang nord. Begge rommene er døgnåpne. I Flekkefjord ligger kapellet ved parkeringsplassen til venstre for hovedinngangen.

Det er også mulighet for å holde minnestund i kapellet ved dødsfall. Dette ordnes ved at du tar kontakt med sykehusprestene.

Eg kirke i Kristiansand står åpen alle hverdager mellom klokken 08-18, for de som ønsker et rom for stillhet og refleksjon. Åpent fra 10-18 i helgene.

Vi oppfordrer alle til å bruke mobilvett og til å ta hensyn til sine medpasienter. Det er viktig å sette telefonen på stille om natten, og på lydløs eller vibrering om dagen. Av hensyn til de andre pasientene er det lurt å gå ut av rommet dersom du må ta en lengre samtale.

Parkeringsplassene ved Sørlandet sykehus er avgiftsbelagt mandag til fredag klokken 08.00-20.00.  Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må følge skilting og anvisning på betalingsautomatene.

På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning), kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.​

Ved sykehuset i Arendal leser kameraer av kjøretøyenes registreringsnummer ved inn- og utkjøring av parkeringshuset gjennom tjenesten Autopay. Følg skilting og les anvisningen.

Oversikt over parkeringsplasser på Eg i Kristiansand

Betal i betalingsautomaten 

Hvis du ikke har opprettet profil på Autopay.io​, kan du betale i automaten ved hovedinngangen. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Du kan betale med kort eller kontant, men automaten veksler ikke.

Betal automatisk

Registrer deg som kunde med registreringsnummer og bankkort på www.autopay.io. Når du har registrert deg, betaler du automatisk hver gang du parkerer i p-huset.  

I enkelte perioder, f.eks ved mye snø, kan det være vanskelig å finne p-plass. Vi anbefaler derfor å være ute i god tid.​

For el-biler:

Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
Flekkefjord: Elbiler betaler avgift fra og med første time.

Trenger du å lade bilen? Ikke alle våre sykehusområder har ladestasjoner, og de som har, har et begrenset antall. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende. Du kan se alle ladestasjoner her:

Alle ladestasjoner i ett kart - Norsk elbilforening

Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.


Foresatte til barn (under 18 år) med sykehusopphold på mer enn 14 dager, får gratis parkering under barnets videre opphold. Dette gjelder også om barnets opphold starter ved et annet sykehus. Kontakt avdelingen ved sykehuset for nærmere informasjon.

Gyldig HC-kort gir gratis parkering utenfor bom. I tillegg er det anviste HC-plasser i nærheten av hovedinngangene. I Arendal er det i tillegg en plass ved Dydens vei. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

Røyking kan føre til ubehag for andre. Takk for at du viser hensyn og bidrar til at Sørlandet sykehus er et røykfritt sykehusmiljø.

​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning. Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00.

Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.

​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

Se etter HSO-Gjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.