Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Klassisk ketogen diett ved epilepsi

Behandlingen er aktuell for barn med epilepsi, der sykdommen er vanskelig å behandle med medikamenter. Ketogen diett inneholder måltider med mye fett og svært lite karbohydrater, og er en etterligning av kroppens reaksjon på faste. Behandlingen kan redusere anfall og ha en positiv innvirkning på konsentrasjon, oppmerksomhet, søvn, humør og adferd. Vi vet ikke sikkert hva effekten skyldes, men trolig henger det sammen med forandringen i energiomsetning (stoffskifte).

Alle måltider i dietten har det samme forholdet mellom gram fett og summen av gram proteiner og karbohydrater. Dette forholdet kalles ketogen ratio. Under behandlingen synker blodsukkeret og kroppen går over til fettforbrenning. Når fett forbrennes, produserer leveren ketonlegemer (ketoner). Vi sier da at du kommer i ketose. Hjernen kan bruke ketonlegemene som energikilde.

 

Henvisning og vurdering

Barn og ungdom med epilepsi som ikke oppnår anfallskontroll med legemidler kan henvises til spesialisthelsetjenesten for vurdering av behandling med ketogen diett.

Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) har landsfunksjon for behandling med ketogen diett. Her finnes diett-team bestående av lege, sykepleier(e) og klinisk ernæringsfysiolog med kunnskap om og erfaring med ketogen diett. Andre faggrupper trekkes inn ved behov.

Henvisninger til SSE skal sendes via henvisningsmottaket ved Oslo universitetssykehus

Kunnskapsbasert retningslinje

Det er utarbeidet en kunnskapsbasert retningslinje om epilepsi, og her beskrives også behandling med ketogendiett.

Se kunnskapsbasert retningslinje om epilepsi på epilepsibehandling.no

Før

4–8 veker før oppstart av diett kjem barn og foreldre til Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) for ein samtale.

Registrering av anfall

  • Anfallet til barnet skal registrerast i minst éin månad før diettstart. Det vil gi grunnlag for å vurdere kva effekt dietten har på anfalla. Færre anfall, kortare anfall og svakare anfall er viktige endringar.
  • Bruk ein anfallskalender og register anfallstypar, hyppigheit og varigheit. Notér også endringar i trivselen og velværet til barnet.
  • Hos barn med svært mange anfall kan det bli for omfattande å telje alle anfall. Da kan det løysast på denne måten:

    • Mange anfallstypar: Registrér berre dei anfallstypane som gir størst konsekvensar for barnet. Det er desse anfalla vi først og fremst prøver å redusere.
    • Hyppige anfall: Vel for eksempel éin time kvar dag der barnet pleier å ha mykje anfall og registrér alle anfall. Registrér på same tid kvar dag.

Under

Opplæring og oppstart av diett

Barnet blir først lagt inn til eit to vekers opplæringsopphald på SSE, og vi anbefaler at begge foreldra er til stades den første veka. Mot slutten av opphaldet tilbyr avdelinga opplæring av barnets næraste. Oppstart av diett krev tett samarbeid mellom foreldre, klinisk ernæringsfysiolog, sjukepleiar og lege. Ved oppstart får foreldra skriftleg materiell om gjennomføringa av dietten.

Prinsippa i dietten

Før oppstart av diettbehandlinga blir berekna energibehovet til barnet og dietten blir planlagd ut frå normalt behov. For å oppnå stabil ketose må ein følge dietten nøye. Dietten består vanlegvis av fire til fem like store måltid. Væskebehovet blir berekna ut frå kroppsvekt. Både mat og væske blir jamt fordelt i løpet av dagen, og alt som er målt opp må etast og drikkast. Regelmessigheit og nøyaktigheit er viktig for å oppnå effekt.

Måltida

Dietten blir berekna av klinisk ernæringsfysiolog, som set saman ei ingrediensliste. Ut frå lista kan det lagast ulike retter. Barnet kan ete maten rå, kokte, steikte og krydra, men det er viktig at alt som står på lista kjem med. Ingrediensane blir vegne på ei digital vekt med 0,1 grams nøyaktigheit. De vil få opplæring i matlaging av sjukepleiarar på sengeposten.

Sondeernæring

Ketogen diett kan også givast som sondemat. Det er eit ernæringsmessig fullverdig produkt som finst som ferdigblanda løysing eller pulver som blir blanda med vatn. Av og til blir andre produkt tilsette for å oppnå rett forhold mellom feitt, karbohydrat og protein. Ketocal kan brukast aleine eller i kombinasjon med vanleg mat.

Finjustering av dietten

I løpet av tida barnet står på diett må det nokre gonger gjerast justeringar i kalorimengde, ketogen ratio og karbohydratmengde for å sjå kva som gir best anfallsreduksjon.

For å kunne vurdere om dietten gir effekt, anbefaler vi at han blir prøvd i minimum tre månader. Det blir gjort ei individuell vurdering av kor lenge det er behov for diettbehandlinga.

Etter

Oppfølging heime

Denne behandlinga krev tett oppfølging av foreldra heime:

  • Urinstiks (Multistix) månadleg for å utelukke blod i urinen
  • Måling av ketose i blod og/eller urin i samsvar med avtale med behandlar
  • Registrere anfall og opplysningar om allmenntilstanden til barnet. Viktige observasjonar er matlyst, kvalme, forstopping, søvnmønster, merksemd og eventuelt infeksjonar.
  • Veg kroppsvekta til barnet éin gong per veke før frukost dei tre første månadene. Deretter éin gong per månad.
  • Kostregistrering

Kontrollar på Spesialsykehuset for epilepsi, SSE

  • Første kontroll er 4 veker etter utskriving. Deretter 3 månader etter oppstart og vidare kvar 3. månad det første året. I tillegg til samtalar med sjukepleiar, klinisk ernæringsfysiolog og lege blir det tatt blodprøver og urinprøver, og vekt og lengde blir registrert.
  • EEG-registrering blir gjord etter 6. og 12. månader på diett.

Nedtrapping av epilepsimedisinar blir vurdert individuelt.

Vær oppmerksom

Ubehag av høg ketose eller lågt blodsukker kan oppstå særleg i startfasen, men også seinare. Symptoma på lågt blodsukker og høg blodketose kan vere relativt like.

Tiltaka består i begge tilfelle av å tilføre raske karbohydrat som vil auke blodsukkeret og senke blodketosen.

Symptom på lågt blodsukker og/eller høg blodketose

  • slappheit
  • bleikheit
  • irritabilitet
  • kvalme
  • manglande matlyst
  • skjelvingar
  • rask pust

30 ml eple- eller appelsinjuice blir gitt ved:

  • blodsukker under 3 mmol/L og symptom
  • blodsukker 2,5 mmol/L eller lågare
  • høg blodketose og symptom

Merk at dersom barnet ikkje har nokon plager av høg ketose, skal det ikkje behandlast så framt blodketosen ikkje overstig 7–8 mmol/L.

Kontroller eventuelt blodsukker og ketose, og gjenta prosedyren ved behov.

Dersom desse tiltaka er gjennomførte utan betring eller viss barnet har nedsett bevisstheit, må lege kontaktast.

Biverknader

  • vektnedgang
  • lågt blodsukker
  • kvalme
  • trøyttleik
  • oppkast
  • ketoacidose (for høg surgrad i blodet)
  • forstopping
  • forverring av refluks (halsbrann)
  • forhøgde feittinnhald i blodet
  • redusert vekst
  • menstruasjonsforstyrringar
  • anfallsauke
  • beinskjørheit
  • nyrestein

Bukspyttkjertelbetennelse er ein svært sjeldan biverknad.

Forverring av anfallssituasjonen

Dersom god effekt av dietten, kan auke i anfallsfrekvensen komme av inntak av feil mat og for låg ketose. Infeksjonar, altfor lang tid mellom måltid og for høgt kaloriinntak er andre moglege årsaker.

Kontakt

  • Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Arendal

    Oppmøtested

    Henvend deg til ekspedisjon barneavdeling 6E i 6. etasje i hovedbygget



    Sørlandet sykehus Arendal sett fra luften.

    Sørlandet sykehus Arendal

    Sykehusveien 1

    Sykehusveien 1, 4838 Arendal

    Transport

    ​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtrafikk for å finne din rute: akt.no

    ​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.

    Praktisk informasjon

    ​I sykehusapoteket i Arendal kan du levere resepter og kjøpe apotekvarer.
    Du finner oss i 1. etasje i hovedbygget, like innenfor inngangen.
    Åpent alle hverdager fra klokken 08.30-16.00.

    Sykehusapoteket Arendal

    Passer ikke timen? Nå kan du som får innkallingsbrevet digitalt på helsenorge.no, sende direkte beskjed til avdelingen du skal til dersom du trenger et nytt tidspunkt for timen. Du må være registrert bruker på helsenorge for å få tilgang til tjenesten.
    Du kan også kontakte avdelingen hvor du har fått time eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00

    Barn og unge påvirkes når noen i familien er syke og trenger å forstå hva som skjer. Det kan være at du selv er pasient, pårørende eller at du er forelder til syke barn med søsken. Vi på sykehuset skal bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt.

    Barn som pårørende


    ​​Besøkstidene kan variere ved de ulike avdelingene og stedene. Sjekk gjerne avdelingen du har fått time hos for nærmere informasjon.

    Se oversikt over sykehusets avdelinger

    Generelle besøkstider:

    Arendal:
    17.00-19.00 på hverdager
    14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager

    Flekkefjord:
    14.00-15.00 og 18.00-19.00
    Fødeavdelingen: 17.00-19.00 (siesta/ikke besøk: 14.00-16.00)

    Kristiansand:
    17.00-19.00 på hverdager
    14.00-16.00 og 18.00-19.00 i helg og helligdager 

    Barselavdelingen: 16.00–18.00 hver dag for den nyfødtes friske søsken.

    ​Pasientbiblioteket i Arendal ligger i hovedbyggets underetasje. Det er selvbetjent og åpent hele døgnet. Her kan du låne bøker og lese aviser og blader.

    Mange ønsker å gi en blomsterhilsen når de besøker en pasient på sykehuset, men på grunn av allergier og infeksjonsfare er flere av våre avdelinger blomsterfrie. Vi setter pris på om du som ønsker å ha med en oppmerksomhet til pasienten velger noe annet enn blomster.

    Endel pasienter reagerer også allergisk på parfyme eller kremer med parfyme. Vi ber om at det tas hensyn til dette.

    Mange pasienter og pårørende ønsker å ta bilde/video eller blogge fra tiden på sykehuset. Det er det selvsagt anledning til, så lenge du tar hensyn til andre pasienters og ansattes personvern.

    Her er et par gode råd for bruk av sosiale medier til deg som er pasient eller pårørende:

    • Ta hensyn til andre. Du må ha samtykke dersom du vil ta bilder eller video av pasienter eller ansatte. Alle pasienter har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.
    • Det er foreldre/foresatte som avgjør om du kan ta bilder av barn eller publisere bilder av barna deres på nett. Foreldre skal ta hensyn til hva som er best for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om det er greit å bli tatt bilde av og om det eventuelt skal publiseres.
    • Husk at ansatte også skal gi sin tillatelse dersom du vil publisere bilder du har tatt av dem.
    • Du bør fjerne innhold du har publisert dersom den det gjelder ber deg om det. Har andre lagt ut bilder av deg på internett uten tillatelse kan du be vedkommende slette det. Hvis du ikke blir hørt kan du ta kontakt med: www.slettmeg.no.

    Lydopptak
    Det er ikke ulovlig å gjøre opptak av samtaler du selv tar del i til privat bruk. Publisering og deling krever derimot samtykke fra den man har samtale med. Hemmelige opptak av samtaler du selv ikke deltar i er ulovlig.

    ​Av og til trenger vi et rom for hvile og ettertanke. Vi har tre slike rom tilgjengelig for deg og dine pårørende. Rommene er åpne for alle uansett livssyn og tro.

    I Arendal finner du sykehusets stillerom/kapell i kjelleretasjen i hovedbygget. I Kristiansand ligger rommet i første etasje i hovedbygget, inngang nord. Begge rommene er døgnåpne. I Flekkefjord ligger kapellet ved parkeringsplassen til venstre for hovedinngangen.

    Det er også mulighet for å holde minnestund i kapellet ved dødsfall. Dette ordnes ved at du tar kontakt med sykehusprestene.

    Eg kirke i Kristiansand står åpen alle hverdager mellom klokken 08-18, for de som ønsker et rom for stillhet og refleksjon. Åpent fra 10-18 i helgene.

    Kiosk
    Kiosken finner du i vestibylen i 1.etasje. 

    Her selges kioskvarer som aviser, ukeblader, frukt, sjokolade, kjeks, is, leskedrikker, kort, blomster, enkelte toalettartikler og diverse gaveartikler.

    I tillegg får du kjøpt boller, kyllingwraps, rundstykker, salater, calzone, panini og pølser.

    Åpningstid:
    Mandag-fredag: 07.00-21.00
    Lørdag og søndag: 09.00-20.00

    Parkeringsplassene ved Sørlandet sykehus er avgiftsbelagt mandag til fredag klokken 08.00-20.00.  Alle som ønsker å parkere på sykehusets område må følge skilting og anvisning på betalingsautomatene.

    På sykehuset i Arendal og Kristiansand er det mulig å betale parkering med EasyPark (mobilløsning), kort eller mynt på øvrige steder. Se skilting for både betalingsmuligheter og tidsbegrensning.​

    Ved sykehuset i Kristiansand kan du registrere din parkering via appen Easypark, via automat der du parkerer, eller nettstedet flowbird.

    Registrer betaling på nettsted

    Oversikt over parkeringsplasser på Eg i Kristiansand
     

    Ved sykehuset i Arendal leser kameraer av kjøretøyenes registreringsnummer ved inn- og utkjøring av parkeringshuset gjennom tjenesten Autopay. Følg skilting og les anvisningen.


    Betal i betalingsautomaten 

    Hvis du ikke har opprettet profil på Autopay.io​, kan du betale i automaten ved hovedinngangen. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Du kan betale med kort eller kontant, men automaten veksler ikke.

    Betal automatisk

    Registrer deg som kunde med registreringsnummer og bankkort på www.autopay.io. Når du har registrert deg, betaler du automatisk hver gang du parkerer i p-huset.  

    I enkelte perioder, f.eks ved mye snø, kan det være vanskelig å finne p-plass. Vi anbefaler derfor å være ute i god tid.​

    For el-biler:

    Arendal: Elbiler kan stå gratis på områder skiltet maks 1, 2 eller 3 timer. På andre områder må det betales avgift fra første time.
    Kristiansand: Elbiler betaler avgift fra og med første time.
    Flekkefjord: Elbiler betaler avgift fra og med første time.

    Trenger du å lade bilen? Ikke alle våre sykehusområder har ladestasjoner, og de som har, har et begrenset antall. Du kan derfor ikke basere deg på å få ladet bilen mens du er inne som pasient eller besøkende. Du kan se alle ladestasjoner her:

    Alle ladestasjoner i ett kart - Norsk elbilforening

    Blodgivere parkerer gratis på sykehuset. Nærmere informasjon fås i blodbanken.


    Foresatte til barn (under 18 år) med sykehusopphold på mer enn 14 dager, får gratis parkering under barnets videre opphold. Dette gjelder også om barnets opphold starter ved et annet sykehus. Kontakt avdelingen ved sykehuset for nærmere informasjon.

    Gyldig HC-kort gir gratis parkering på anviste plasser
    Ta kontakt med Servicetorget for å få registrert ditt HC-kort. HC-biler er fritatt fra tidsbegrensning dersom ikke annet er angitt på skilt.

    Parkering for fødende Kristiansand
    Det er gratis parkering for fødende utenfor Kvinneavdelingen ved sykehuset i Kristiansand. Maks parkeringstid er satt til 2 timer.

    ​Servicetorget i Arendal ligger rett ved hovedinngangen. Her kan du henvende deg med spørsmål om din avtale ved sykehuset.

    Åpningstider:
    Hverdager: 07.00-21.00.
    Lørdager, søndager og helligdager: 09.00-20.00.

    ​Trenger du noen å snakke med? Våre sykehusprester har lang erfaring i å møte mennesker i ulike livssituasjoner. De møter deg på dine premisser uavhengig av tro, livssyn og livsholdning. Sykehusprestene er tilgjengelig hele døgnet, hele uken, for pasienter, pårørende og ansatte.

    Ønsker du å komme i kontakt? Da kan du be sykehuspersonalet om hjelp, eller ringe sentralbordet på telefon: 38 07 30 00.

    Sykehusprestene formidler også kontakt til andre tros- og livssynssamfunn.

    ​Hvis du trenger tolk, må du gi beskjed til sykehuset om dette i god tid før timen. Ugifter til tolken dekkes av helsetjenesten. Helsenorge.no

    Patients not fluent in Norwegian are entitled to an interpreter. Helsenorge.no/interpreter

    Alle besøkende kan bruke gratis trådløst internett på sykehuset.

    Se etter HSO-Gjest på ditt nettverk og følg anvisningen for pålogging.

    Finner du ikke nettverket, befinner du deg i et område som ennå ikke er utbygd.

  • Kontakt Barne- og ungdomsavdelingen (BUA), Kristiansand
    Hvitt murbygg med brune vinduskarmer med parkeringsplasser på utsiden. Foto

    Egsveien 100, bygg 5

    Egsveien 100, bygg 5

    Egsveien 100, 4615 Kristiansand

    Transport

    ​Du kan komme til våre lokasjoner med offentlig transport. Gå inn på Agder kollektivtrafikk for å finne din rute: akt.no

    ​Du kan ha rett til å få dekket nødvendige utgifter når du skal reise til og fra behandlingsstedet. Du skal i utgangspunktet bruke kollektivtransport, og du må betale en egenandel. For å få tilbake penger du har lagt ut for reisen, må du fylle ut et reiseregningsskjema og sende det til Pasientreiser.